Tuesday, March 29, 2011

Pehme nougatikreem jõhvikatega

Nüüd sain vist küll millegi jubedaga hakkama. Ise räägin, kuidas tasub ikka tervislikult toituda ning suhkru tarbimist vähendada ja kukun nougatit tegema, mis on ju puhas suhkur...aga mis teha, magusat on ka vaja vahel süüa.

Nägin telekast, kuidas Rachel Allen tegi nougatit ja see tundus nii ahvatlev, et proovisin järgi. Uskuge mind, see on parim maiustus, mida ma eales söönud olen ja eriti mõnusaks tegi asja see, et ikka iseenda tehtud maiustus.

Sõna nougat tuleb sõnast pan nougat, mis tähendab pähklileiba. See on valmistatud munavalgest, meest/suhkrust ja pähklitest. Lisandiks võib panna kuivatatud puuvilju ja maitsestamiseks kaneeli, vaniljet või kohvi. Nougati päritolu pole päris kindel. Ühed väidavad, et see tuli Roomast, Prantsuse ajaloolased arvavad, et pigem Kreekast.

Selleks, et head nougatit valmistada, on kindlasti vaja suhkrutermomeetrit. Milleks? Termomeetrit läheb vaja suhkrusiirupi valmistamisel, et otsustada, kas teha pehmet või kõva nougatit. Pehme valmistamiseks kuumuta suhkrusiirupit kuni 130 kraadini (Celsius) ja kõva nougati valmistamiseks 180 kraadini. Mul sellist vidinat polnud, nii et proovisin ilma hakkama saada.

Retsept:

  • 2dl valget suhkrut
  • 0,5dl vedelat mett
  • 0,4dl vett
  • 2 munavalget
  • 1tl vaniljesuhkrut
  • 1 pakk kuivatatud jõhvikaid
  • veidikene tuhksuhkrut

Alustada võiks sellega, et paneks kõik vajalikud asjad valmis. Munavalged kaussi, suhkur koos mee ja veega eraldi metallkaussi või panni, mis läheb kuumutamisele. Siis saad kiirest tegutseda ja säästad aega. Valmis võiks panna ka aluse, mille peale pärast nougat valada. Kasutasin tavalist küpsetuspanni, mille põhi sai kaetud küpsetuspaberiga ja sinna peale veidi tuhksukrut raputatud, et nougatit oleks pärast parem eemaldada.

Nii, kui kõik on valmis, siis võta keegi endale appi, kelle kätte võiks nt munade vahustamise usaldada. Suhkru kuumutamist ei julgenud ma peale enda kellelegi jagada, äkki kõrvetavad ära, aga munade vahustamisega nii metsa ei saa õnneks minna. :D

Lase abilisel munavalged paksuks vahuks mikserdada, samal ajal valmista suhkru, mee ja vee segust siirup. Siirupi valmistamiseks kasuta plekk-kaussi ja puulusikat. Kuumuta segu pidevalt segades kuni see pakseneb ja külma vette tilgutades ei vaju enam laiali vaid hangub ära, siis peaks siirup valmis olema. Kuni siirupi valmimiseni vahusta koguaeg mune. Valmis siirup kalla ettevaatlikult ja vähehaaval vahustatud munavalgesse, ka siis pidevalt segu mikserdades. Kui siirup ja munavalge on kokku segatud, lisa jõhvikad ja vaniljesuhkur. Sega läbi ja kalla ettevalmistatud küpsetuspannile. Silu ühtlaseks ja jätta külma jahtuma.

Hea oleks seda üleöö jahedas hoida, siis on nougat valmis. Kes tahab kõvemat nougatit teha, mida saaks ilusateks ruudukesteks lõigata, siis sellel soovitaks kindlasti abiks võtta suhkrutermomeetri ja söödavad riisipaberilehed, mille vahele nougat kallatakse ja jahtuma jäetakse. Eestis pole neid kuskil näinud, aga Ebayst saab neid tellida küll.

Meil tuli kommide asemel kreem. Tapvalt magus, aga ikka nii hea. Seda võib serveerida väikstes kogustes ja ma usun, et see võiks meeldida eriti neile, kes naudivad musta kange kohvi kõrvale tükikest magusat. ;)


Head isu! :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...