Sunday, March 27, 2011

Risotto ja avokaadovõi

Täna hommikul tuli selline riisi isu peale, et kohe varahommikul hakkasin risottot tegema. Enne lugesin tükk aega netist erinevate riisitoitude kohta ja tegin selgeks, mis on mis. Neid erinevaid variante ja valmistusviise on nii palju, et see ajas alguses täitsa segadusse ja tükk aega mõtlesin, et mida siis oleks hea teha. Et asi selgemaks saaks, panin erinevused kirja.

Risotto- Itaaliast pärit roog. Kõigepealt kuumutatakse riisi õlis, siis lisatakse veidi veini ja vähehaaval vett ning muud lisandid. Kasutatakse lühikest ja ümarateralist riisi.

Paella- Valenciast päris riisiroog. Riisi ei kuumutata mitte kunagi õlis. Kõigepealt lisatakse liha, kala või köögiviljad ja küpsetatakse need läbi, siis lisatakse vesi ja riis.

Pilaff või Plov- Pärsiast pärit roog, mis võib sisaldada erinevaid köögivilju ja liha. Valmistatakse puljongis.

Jambalaya- Kreooli retsept, mis on väga sarnane paellale. Kõigepalt valmistatakse liha ja köögiviljad (seller, paprika, sibul), siis lisatakse kala ja viimasene riis. Roog lastakse keema ja küpsetatakse tasasel tulel 20-60 minutit.

Benachin- Lääne-Aafrikast pärit roog. Sisaldab riisi, tomateid ja tomatipastat, sibulat, soola, tśillit, kaneeli.

Praetud riis- Aasias levinud toit. Keedetud riis praetakse koos muna, kala, liha või köögiviljadega. Lisatakse soja- või austrikastet.

Mehhiko riis- Eine, mille valmistamiseks kasutatakse riisi, tomatit, küüslauku, sibulat, ube, peterselli, koriandrit ja muid tex-mex maitseaineid. Riis kuumutatakse õlis, lisatakse puljongit ja köögiviljad.

Kes tunneb huvi erinevate riisiroogade vastu, leiab nimekirja SIIT

RISOTTO
:

  • 3,5dl riisi
  • õli
  • 2 muna
  • 1l lihapuljongit
  • 1dl valget veini
  • 1 sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • rohelist hernest, maisi ja paprikat
  • soola
  • 1tl punast karripastat

Kuumuta potis õlis sibul ja küüslauk, lisa riis ja sega. Pane munad keema. Kui oled riisi õlis veidi seganud, lisa vein ja lase sel riisi imenduda. Nüüd hakka vähehaaval puljongit lisama. Ära unusta, et rooga on vaja pidevalt segada! Kui see hakkab valmis saama, siis lisa hernes, mais ja paprika. Nüüd peaks munad ka keenud olema. Koori need ja võta munakollane välja. Haki munavalge ja lisa risottole ning maitsesta see soola ja karripastaga. Karripasta annab toidule mõnusa vürtsikuse.



AVOKAADOVÕI:

  • 2 keedetud munakollast
  • 1 küps avokaado
  • soola
  • pipart
  • rohelist sibulat
  • tilli
Mulle meenus, et olen kuskilt kuulnud sellist juttu, et avokaadot soovitatakse kasutada või asemel ja see pani mõtte tööle...miks mitte proovida sellest maitsevõid valmistada. Selleks, et avokaadost oleks hea võid teha, peab see olema täiesti küps, siis on seda hea kahvliga purustada. Kui neid poodi ostma minna, siis võiks meeles pidada, et sellised tumepruuni koorega avokaadod on tavaliselt küpsemad ja pehmemad kui rohelise koorega.

Või valmistamiseks eemalda avokaado sisu väiksesse kaussi, lisa munakollased ja purusta need kahvliga püreeks. Lisa maitseained ja mõnus soolane või ongi valmis. :)

Head isu! :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...